Nieuwe projecten

Onze projecten van het afgelopen half jaar


Agenda

Een overzicht van interessante evenementen in de branche


Vibes corner

Inspiratie door ons management en onze medewerkers


Downloads

Interessante artikelen om nog eens verder te lezen


 

Koningsdaal gevelbeeld type 1Trebbe heeft al jaren veel succes met de ontwikkeling en bouw van een standaard conceptwoning, waarvan er inmiddels ruim duizend in heel Nederland zijn gerealiseerd. Het bouwbedrijf werkt bij de ontwikkeling nauw samen met partners, waaronder Vibes Building Engineers. “Vibes’ bouwkundige engineering is een belangrijke schakel voor het succes. Wij merken dat structureel samenwerken loont.”

Het feestje dat Trebbe Wonen deze zomer vierde, markeerde meer dan alleen de mijlpaal van het bereiken van het hoogste punt van de duizendste conceptwoning, de Trebbe Basiswoning. Het was tegelijk ook de viering van het succes van integraal bouwen, van het concept waarin co-makers hun ontwerpen bijdragen in 3D/BIM-modellen. En zeker ook van de rol die engineers van Vibes in het totaal spelen. Directeur Rob van der Jagt van Trebbe West definieert: “Integraal bouwen heeft zich voor ons, onze opdrachtgevers en onze eindklanten meer dan bewezen. Trebbe en Vibes delen de overtuiging dat deze filosofie en methodiek de toekomst van het bouwen bepaalt.”

Bouwen op “een gedegen concept”

Van der Jagt noemt de standaard conceptwoning “een gedegen concept” waarin vooral aan de gevel relatief veel variatiemogelijkheden bestaan. “Een concept dat zich bij belangrijke opdrachtgevers zoals BPD (voormalige Bouwfonds, red.), Portaal en SWB heeft bewezen. Dat bovendien door z’n aard een korte time-to-market heeft en vaak al in verkoop kan worden gegeven als omgevingsprocedures officieel nog lopen. Het succes heeft ons een gezond omzetvolume gebracht”, stelt Van der Jagt vast.

Blok 1 oppervlaktenToegevoegde waarde

Vibes Building Engineers, dat inmiddels 250 van de 1.000 woningen tekende, werd aanvankelijk alleen ingezet als architecten onvoldoende ervaring hadden met het BIM-protocol. Maar dat bleek niet te werken. “Inmiddels is de toegevoegde waarde van Vibes zo duidelijk dat wij de samenwerking hebben uitgebreid. Hoewel we het hebben over een modelwoning (conceptwoning), is de ontwerpvariatie groot. Dat is ook de kracht. Voor co-makers is dat nog wel eens moeilijk, daar hebben we nog wel een slag te maken. In die overgang van ontwerp naar vergunningsaanvraag naar co-makers is er dan ook zeker een rol voor Vibes.”

Samenhang bewaken

Hoewel beide partijen de ambitie hebben om het proces verder te verdiepen en verbeteren, is het traject tot dusver nog zo ingericht dat de architect een schetsontwerp maakt en Vibes engineers dit verder uitwerken. Vibes doet vervolgens de bouwaanvraag, vervaardigt de verkooptekeningen en vervolgens de werktekeningen. De modellen gaan van Vibes naar de co-makers, zoals de cascobouwer, dakenleverancier, de kozijnleverancier, de trappenleverancier en de installateur. De werkvoorbereiders bij Trebbe voegen de modellen van de co-makers samen. Van der Jagt: “Iemand moet de verschillende bijdragen samenbrengen, de fouten eruit halen en de samenhang en doelmatigheid bewaken en verbeteren.”

Castellum 5Trebbe kiest daarbij doelbewust voor het inhuren van een specialistische partij. “Onze eigen engineers zouden dat ook zelf kunnen, maar wij kiezen bewust voor een partij die ook in andere omgevingen actief is en best practices van daaruit mee kan brengen. Wij zetten met Vibes bewust het venster open.”

Vibes engineer Mark Blankvoort verwoordt de kracht van Vibes’ inbreng: “Onze kracht is dat wij precies weten hoe de Trebbe Basiswoning in elkaar zit, met alle kleine aandachtspunten die bij de uitwerking van belang zijn, zowel op het gebied van bouwtechniek als ook het 3D/BIM modelleren volgens het Trebbe BIM-plan.”

TypeG1H1 tweedeverdieping 400x600Meer aandacht voor communicatie

Hoewel de centrale rol van Vibes onder de co-makers zich heeft bewezen, zoeken de partijen samen nadrukkelijk naar verbeteringen. Door nog meer aandacht te schenken aan heldere communicatie, denken Trebbe en Vibes opdrachtgevers en toekomstige woningeigenaren nog beter te bedienen.

“Zoals bij vrijwel elk bouwproject, zijn er voortdurend kleine en grotere wijzigingen in de plannen door te voeren. Wij voeren afstemming van deze wijzigingen snel door in bijvoorbeeld voordeuren en kozijnen, van heel kleine praktische zaken. Zo hebben de werkvoorbereiders bij Trebbe altijd vrijwel direct de juiste aangepaste modellen tot hun beschikking. Goed en scherp communiceren neemt ruis weg. Hoe dichter Trebbe en Vibes ‘op elkaar zitten’, hoe groter de kans dat we de klant tevreden kunnen stellen.”

Projecten systematisch inkleuren

Van der Jagt heeft een groot geloof in integraal bouwen. “Niet alleen voor conceptwoningen, maar zeker ook voor meer complexe projecten en utiliteitsbouw. Zo lang we in staat zijn projecten als het ware in partjes op te knippen en systematisch in te vullen en in te kleuren, heeft deze praktijk absoluut toekomst. Mits er een goede inhoudelijke en bouwkundige bewaking en toets plaatsvindt, liggen de voordelen ook daar vooral in effectiviteit en efficiency op de bouwplaats. Alles klopt, alles past, alsof het een IKEA-product betreft. Je houdt niets over en komt niets te kort en de klant is tevreden! De goede voorbereiding in de modelfase betaalt zich terug!”

Recente projecten van Trebbe, in samenwerking met Vibes
Trebbe West B.V.
Hillegom woningen en appartementen
Amstelveen 47 woningen
8 woningen Aalsmeer Venkelhof
Engineering 9 woningen Dodewaard
Engineering 7 woningen Houten
Castellum Houten 39 woningen
Trebbe Oost & Noord B.V.
45 woningen Koningsdaal Veld 7 Nijmegen
50 woningen Koningsdaal Veld 6 Nijmegen
48 woningen Koningsdaal Veld 5 Nijmegen

De kracht van de gedeelde overtuiging

Trebbe en Vibes zijn een sterk koppel, omdat ze beide overtuigd zijn dat integraal bouwen de toekomst heeft. Hun gedeelde overtuiging levert kwaliteit op, zegt Bart Elsten, voormalig Hoofd Werkvoorbereiding (tegenwoordig Commercieel & Tender Manager) bij Trebbe West.

“Vibes behoort – met Trebbe – tot de early adopters van de BIM-methodiek; ze hebben een voorsprong in denken op hun concurrenten. Wij zijn met ze in zee gegaan omdat wij hetzelfde gedachtengoed en dezelfde motivatie hebben. Wij denken beide dat bij integraal bouwen een plus een niet slechts twee is maar drie. Dat leidt ertoe dat we bij hun engineers Maurice ter Stal en Mark Blankvoort en bij Jan Kees Pikkaart en Hans Bonekamp aan half woord genoeg hebben. Het begon met tekenwerk, later zijn we meer voor elkaar gaan betekenen, gaan sparren en elkaar scherp houden.”

BIM en het lange termijn voordeel

Denken in BIM levert voordeel op de langere termijn op, benadrukt Elsten. “Wij vinden het belangrijk om ons te realiseren dat we woningen bouwen die zeker 50 jaar meegaan en die zo min mogelijk maatschappelijke belasting moeten opleveren. Dat zijn woningen met kwaliteit en duurzaamheid, voor woningcorporaties die echte kwaliteit willen toevoegen aan hun nieuwbouwwoningen. We zien steeds vaker dat corporaties gevoelig zijn voor andere zaken dan alleen korte termijn bouwkosten. De belangstelling voor duurzaamheid en voor duurzame materialen met lagere onderhoudskosten voor de langere termijn is echt, er is behoefte aan plannen en aan visie. Integraal bouwen ondersteunt die filosofie, maar werkt alleen als je samenwerkt met mensen die dezelfde taal spreken, met dezelfde ideeën. Die hebben wij gevonden bij Vibes.”

nieuwbouw nijmegen waalfront koningsdaal herenhuizenKritische meedenkers

Wat is de ondersteuning die het verschil maakt? “Vibes levert de kritische meedenkers. Ik zou de Vibes inbreng haast ‘het bieden van een bouwkundig geweten’ noemen. Die rol spelen zij goed. Zij kunnen het bed opschudden, de co-makers scherp houden. Ze houden zelfs ons en de opdrachtgever scherp, door af en toe te vragen of een bepaalde oplossing voor een bouwkundige vraag wel past in de wensen en in het kostenplaatje. Door elkaar scherp te houden op ambities en haalbaarheid, hebben wij een goede invulling van integraal bouwen gevonden.”


Trebbe 1000Mark Jaspers, Projectmanager Basiswonen over Vibes’ rol bij Project Koningsdaal Nijmegen

“Goed, en nog snel ook”

Voor een project van circa 145 woningen in de wijk ‘Waalfront’ (deelgebied: Koningsdaal) van Nijmegen koos Trebbe voor de support van engineers van Vibes. Het ging om de realisatie van Basiswoningen met een afwijkend gevelontwerp op basis van schetsen van architect Molenaar. “Een combinatie van basis en maatwerk, met flink wat bijzonder metselwerk en andere details”, zegt Mark Jaspers, Projectmanager Basiswonen bij Trebbe.

“De engineering was een behoorlijk complexe klus, met heel wat haken en ogen. Voor alle bouwkundige problemen en details is een oplossing gevonden. En wat prettig is: nog uitermate snel ook: we wonnen de klus in de bouwvak en eind september konden we voor de eerste 45 woningen met een compleet 3D-BIM model de verkoop in”, aldus Jaspers.

3D EP KOZIJNENDe complexiteit zat onder meer in het inpassen van het gevelontwerp in het concept van de Basiswoning. “Ik heb de basis gedaan, de uitwerking van de aanpassingen in het basismodel was voor de engineers van Vibes. Zij hebben onder meer de gevel en de extra verdieping in een van de woningvarianten uitgewerkt. Een groot deel van het werk van de co-makers zit er al in, maar ook het model van installateur Van der Sluis is door Vibes in het bouwkundig model verwerkt. Dat leverde mooie verkooptekeningen op en Van der Sluis had een zeer gedetailleerd beeld van de installaties. Zonder fouten!”

De complexiteit was behoorlijk. “Er is veel denkwerk in gestoken. De engineers hadden te maken met moeilijke detailleringen, met ingewikkeld metselwerk met rollagen, koppenstijlen en kroonlijsten. Ze hebben hun bouwkundig inzicht en vernuft goed ingezet. Daarnaast zijn fouten voorkomen, bijvoorbeeld op de plaats waar een badkamerkozijn, die niet mooi overeenkwam met de douche die wij in gedachten hadden. Een kopgevel waar een kamerwand eindigt en waar ook net een kozijn is bedacht. Het waren interessante uitdagingen. En alles is gelukkig opgelost. Er zat flink wat druk op en de engineers begrepen dat heel goed. De eerste en tweede serie woningen van 45 en 50 woningen zijn uitverkocht. Missie geslaagd en de engineering van de volgende fase van 48 woningen is in volle gang. Met Vibes”, lacht Jaspers.


Hoe gaat Trebbe om met BIM? - Verduidelijkende video

Nieuwe projecten

Onze projecten van het afgelopen half jaar


Agenda

Een overzicht van interessante evenementen in de branche


Vibes corner

Inspiratie door ons management en onze medewerkers


Downloads

Interessante artikelen om nog eens verder te lezen